Ужас в Бургаско! 46 души са направили опит да сложат край на живота си, за 29 от тях изходът е бил фатален

Около 70-75% от лицата разкриват намеренията си

46 души от Бургаски регион са направили опит от началото на годината да сложат край на живота, за 29 от тях изходът е бил фатален. Данните са на Центъра за психично здраве в Бургас и местната многопрофилна болница, които напомнят, че днес се отбелязва Световния ден за профилактика на самоубийството.
Най-често самоубийствата са плод на отчаяние, самосъжаление, загуба, тъга.Ранимите по характер се преживяват като ненужни, губят смисъла за живот, оттеглят се, отчуждават се и се фиксират върху идеята за самоубийство. Идеята за самоубийство по-рядко възниква внезапно, импулсивно, непредсказуемо или неизбежно, казват специалистите. Тя се явява по-скоро като „последната капка в чашата” на една влошаваща се социална адаптация. По статистически данни около 70-75% от лицата разкриват намеренията си. Много интересни са сведенията, според които 3/4 от лицата, извършили самоубийство са посещавали лекари, психолози, педагози, работници от социалните служби, в продължение на седмици или месеци преди инцидента.

Доказано е, че поддръжката от семейството, значимите други и любовта им, помагат повече от всичко за възпитаването на чувство за ценност по отношение на живота – най-мощното лекарство против опитите за самоубийство.