Само 5% от пловдивските фирми ще наемат нови служители през 2015 година

13% от бизнеса планира да вземе нови хора, 10 на сто обаче ще съкращават служители

Само 13% от работодателите смятат да назначават нови работници до края на годината, а 2/3 очакват застой, предава bTV. Агенциите за подбор на кадри са попитали клиентите си ще взимат ли нови хора до края на годината. Отговорите, за съжаление, са по-негативни от почти всички предишни анкети.

13% от бизнеса планира да наема нови хора, 10 на сто обаче ще съкращават служители. Останалите 77% няма да правят промени. Ако си търсите работа и сте от София, имате най-голям шанс да откриете нещо подходящо - 9% от работодателите в столицата ще назначават хора, в - Пловдив 5 на сто, както и във Варна - 2%. В Бургас обаче 7 сто от работодателите ще съкращават. Същото важи и за 2% от русенските бизнесмени.

Работа през следващите месеци ще има във финансовия и застрахователния сектор, в транспорта и недвижимите имоти. Ще се търсят още счетоводители и продавачи. Около 350 000 са безработните към момента по данни на Агенцията по заетостта, или с близо 10 000 по-малко от миналата година. В бюрата по труда обаче търсят и други кадри - около 2000 учители и над 100 шивачи. Въпреки това работни места продължават да стоят незаети.
В същото време 44% от работодателите твърдят, че трудно намират подходящи кандидати за работа. На фона на всичко това Евростат излезе с любопитно изследване за доходите. За да станеш милионер със заплата си в Съединените щати са ти нужни около 20 години, а в България - най-малко 250.