Правителството отпуска пари за проектите по спрените европрограми

Възстановяването на плащанията ще обсъждат днес българските власти и Еврокомисията

Правителството днес ще отпусне 750 млн. лв. за да се отблокират проектите по спрените Оперативни програми “Околна среда” и “Регионално развитие”. Средствата ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на финансирането по програмите от Брюксел, съобщи БНТ.

Неизвършването на плащанията поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите, както и приключването им в рамките на програмен период 2007-2013 г., обясняват от Министерски съвет. Това би довело до необходимост от осигуряване на допълнителни национални средства за довършване на вече започнати проекти и за плащане на неустойки за забава към изпълнителите по договорите.

На редовното си заседание кабинетът се очаква да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. С парите ще се осигурят индивидуални пакети от хранителни продукти , както и подкрепа за обществените трапезарии,за да работят целогодишно. Първоначално за програмата ще се осигурят 30 млн. лева от националния бюджет.

Възстановяването на плащанията по програмите “Околна среда” и „Регионално развитие” ще обсъждат днес българските власти и Еврокомисията. Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и екоминистърът Светлана Жекова ще се срещнат в Брюксел с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан.