"Ченгене скеле" става туристически атракцион

Мисия Бургас

11-09-2014, 10:17

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Потомствени рибари ще посрещат в туристи в Ченгене скеле

Бойко Борисов обеща да преговаря с министерства и с президента на Р България за да запазят рибарите автентичния си дом

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ангажира да подкрепи идеята на рибарите в Ченгене скеле да се обособи туристически атракцион. Това ще даде възможност хората, които от години населяват района да запазят автентичността на селището, да съхранят имотите си, които са единственият им дом и да не останат на улицата. 
„Това, което искат тук да се случи, и аз поемам ангажимент, е Министерството на земеделието да отреди тези 45 декара, за да могат рибаите да ги купят. Кметът Димитър Николов е направил всичко необходимо. Така се прави добър туризъм, посетителите ще отидат до остров Света Анастасия, а след това тук при рибарите. Ще могат да си поръчат току що уловена риба и да се насладят на автентичността на мястото, да видят как се плетат мрежи. Така се прави качествен туризъм, както е по целия свят”, каза по време на посещението си в "Ченгене скеле" Борисов.
Той обеща, че ще търси подкрепата и на президента Росен Плевнелиев, както и на служебния кабинет, който може да стартира възможно най-скоро тази процедура и тя да бъде факт още при временното правителство.

Междувременно кметът на Бургас Димитър Николов съобщи на рибарите, че е изпратено писмо до Министерството на културата. От там вече са информирали, че мястото отговаря на необходимите параметри и реално може да получи необходимия статут.
"По този начин и самите рибари ще имат възможност да кандидатстват по оперативната програма и да получат до 50 хиляди лева за допълнително оборудване на лодките си. Ще могат да правят сувенири, да се представят различни занаяти", каза още г-н Николов.