България – държава или територия?

Когато няма държава, хората си я създават сами

Вчера, след двучасов изнервен и на моменти преминал на висок тон разговор, успяхме да накараме Министерството на образованието и науката да се съгласи с нашите искания за пълен преглед на учебниците по история. След един месец ние от Инициативния комитет ще представим подробен анализ на учебниците по история и т. нар. "човекът и обществото", след което МОН ще накара издателствата да отпечатат притурки с редакциите. Защото, разбирате ли, министерството не можело да изтегли учебници, независимо какви глупости пише в тях, защото нямало това право... Както и да е, ние ще си свършим работата, но дали МОНстерското министерство ще удържи на думата си, не се наемам да прогнозирам.

По ирония на съдбата същата вечер по телевизията излъчиха репортаж за незаконните ислямски пансиони у нас. Тихо и кротко в страната се създала мрежа от ислямски "училища", в които малки българчета биват обучавани на незнайно какво точно за исляма, при това напълно безплатно и с възможност да продължат обучението си в Турция или някоя друга мюсюлманска страна. Тъй като нищо не е безплатно, журналистите от Нова ТВ, попаднали на следата задават въпроса кой точно плаща сметката по "образованието" на тези деца? ДАНС обаче, както и МВР, МОН, Агенцията за закрила на детето очевидно не си задават тези въпроси.

Пак почти по същото време стана известна инициативата на група млади мъже от Перник, които се самоорганизирали и започнали да прочистват улиците на града си от наркопласьори, които по техните думи са добре известни и познати на всички, но никой с пръст не ги закача. Добре, че когато бандитите отвърнали на удара и ги нападнали, с тях са били и журналисти от ТВ7 като свидетели, та не се наложило да се оправдават пред полицията за това, което правят. Която полиция, апропо, закъсняла и дошла доста след мелето с престъпниците.

Днес пък друга една национална телевизия, БТВ, ни осведоми, че в гоцеделчевското село Баничан хората създали сами отряди за охрана на земите си от крадци на земеделска продукция. Полицията, по думите им, не им помагала.

Нека резюмираме. Едно министерство трябва да бъде увещавано, карано и принуждавано, да изтегли учебниците, заради меко казано недомислията които съществуват в тях, вместо самото министерство да бъде инициатор на промяна на онези текстове в учебниците, които нямат нищо общо с историческата истина. Една полиция се държи като неутрален наблюдател при сблъсъци между престъпници и жертви. Едни журналисти и граждани изземват функциите на цели институции, получаващи огромни бюджети именно за да поддържат тези си функции. Една държава пред очите ни се превръща в територия. Даже не съм сигурен дали е и територия, защото територията все пак има граници, а нашите, както е добре известно, само който не е пожелал, само той не ги е минал.

Е, когато няма държава, хората си я създават сами. И както виждаме, дори и територията да им пречи, процесът вече е започнал. Големият въпрос е докъде ще стигне и дали малкото български политици, мислещи повече от година напред във времето, ще успеят да използват тази народна енергия, за да възродят българската държава и суверенитет?

Костадин Костадинов