Сън не ви лови? Йога ще помогне

Намалете стреса и напрежението преди лягане

Редица проучвания установяват, че йога намалява стреса и напрежението, подобрява гъвкавостта и изчиства съзнанието. Освен всичко друго, йога може да помогне и на съня. Кои асани се оказват ефективни в случаите, когато не можем да заспим?
Наклонено гръбначно усукване
Трябва да се легне по гръб, като и двата крака са изправени. Лявото коляно трябва да се сгъне към гърдите и да се притисне до тялото с помощта на ръцете. Кръста трябва да се изтегне. Коляното остава свито в дясната част на тялото като лявата ръка се освобождава и се поставя на земята – на една линия с рамото. Дясната ръка трябва да се постави върху лявото коляно и да се упражни лек натиск, като кръста остава изпънат. Трябва да се опитате изцяло да поставите рамото си на земята. Позицията трябва да се задържи за период от 8 вдишания, след което да се върнете в начална позиция и да смените страните. 
Поза двоен гълъб
Седнете със свити в колене крака и кръстосани прасци. Левият трябва да бъде поставен върху десния така, че лявата пета да лежи директно върху дясното коляно, докато лявото коляно е върху сгънатия десен крак. Можете да седите изправени или да движите ръцете си напред като наклоните главата към земята. Може да вземете възглавница, която да сложите в скута си и да обгърнете с ръце така, че да отпуснете главата и гърдите върху нея. Задръжте така от 3 до 5 минути, след което сменете страните.

puls.bg