Милена Дамянова: Системата на делегираните бюджети трябва да бъде усъвършенствана, а не да се отменя

Факт е, че при делегираните бюджети липсват механизми за контрол

Системата на делегираните бюджети трябва да бъде усъвършенствана, за да се преодолеят недостатъците, но в никакъв случай не трябва да бъде отменена, заяви водачът на листата за парламентарните избори на ПП ГЕРБ в Силистра Милена Дамянова. Тя участва в дискусия, посветена на необходимостта от реформи в образованието и приемането на нов закон за предучилищното и училищното образование, която се проведе във Варна. Милена Дамянова се включи в събитието, след като бе специално поканена от водача на листата на ПП ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова. В дискусията взеха участие директори на училища и детски градини от града. На образователния форум присъстваха водачът на листата на ПП ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова и кандидатите за народни представители Пламен Манушев, Красен Кралев, Красимира Анастасова, Павел Христов, Калин Калевски и Владко Владев.
„Факт е, че при делегираните бюджети липсват механизми за контрол. Затова предвиждаме няколко мерки в тази посока. Имам предвид създаването на обществен съвет с участието на родители и представител на общината, които да имат поглед върху управлението на финансите”, мотивира се Дамянова. По време на дискусията тя очерта подробно приоритетите от управленската програма на ПП ГЕРБ, които касаят сферата на образованието. Сред ключовите акценти, заложени в нея, са повишаване квалификацията и трудовото възнаграждение на педагогическите кадри, актуализация на учебните програми, и по-широко застъпване на информационните технологии в учебния процес. Сред основните приоритети в сферата на образованието, които фигурират в управленската програма на ПП ГЕРБ, е и финансиране на енергийната ефективност на учебните заведения.
Водачът на листата на ПП ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова припомни, че по програма „Региони в растеж” е договорено финансиране в тази област, което ще стартира през новия програмен период. „Ще насочим усилията си за прилагане на мерките за енергийна ефективност, така че да обхванем колкото можем повече училища, детски градини и други учебни заведения, за да бъдат по-топли и по-уютни”, коментира Павова. И акцентира, че предстои във Варна да бъдат направени нови инвестиции за строеж на детски градини.
Сред най-интересните теми, които бяха обсъдени с директорите по време на форума, бе предвиждането на допълнително финансиране на училащата и градините, които са „отличници”. „Училищата няма да бъдат стимулирани на база високи оценки от матурите, защото ако е така, детските градини ще бъдат ощетени. Допълнително финансиране ще бъде отпускано на онези от тях, които постигат високи образователни резултати, като преди това ще бъдат инспектирани”, разясни Дамянова.  И добави, че акцент в управленската  програма на ПП ГЕРБ е и увеличаване броя на психолозите и ресурсните учители, които ще работят с деца със специални образователни потребности, както и с техни талантливи връстници. „Този проект е единственият, за който има  гарантирано финансиране и трябва да бъде продължен”, каза Дамянова. Тя изрази позиция, че подкрепя въвеждането на дуалната система, като изтъкна, че в момента се разработват подзаконови актове, за да стане факт реформата. Кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ обясни, че те няма да влязат в сила тази учебна година. „Бизнесът трябва да поеме част от обучението, държават заплаща само една част от него, а практическият елемент ще бъде задължение на бизнеса. По този начин ще се види какви са реалните ангажименти на бизнеса къзм образованието, както е в Германия”, заключи тя.