РИМ-Пловдив с четири експозиции в Нощта

Заповядайте!

Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде част от десетото юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите и с четирите си експозиции. Тази година се включваме в програмата "Музеи и галерии" със специалния проект "Помогни на очите си да виждат". Посетителите ще могат да видят още изложба за Пейо Яворов, виртуална реконструкция на Областното събрание на Източна Румелия, демонстрации на пловдивското дружество "Родолюбие" и възстановка на фотоателие от началото на XX век.

Програма на експозициите на РИМ за 12 септември
Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” № 1 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Експозицията се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив с три инициативи. Първата е осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение. Втората е изложбата „Светът на Яворов”, подредена по повод 100 – годишнината от смъртта на големия български поет и открита на 6-ти септември. Третата е демонстрация на проекта „Да влезнем отново в музеите! Виртуална разходка”, който представлява приложна програма, измислена и създадена от Симеон Марлоков. Ученикът на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил
Попов” – Пловдив създаде виртуално копие на Областното събрание на Източна Румелия. Проектът дава възможност на младите хора, обградили ежедневието си с различни интерактивни устройства, да осъществяват виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света.

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” № 1 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч.

Експозицията се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив с две инициативи. Първата е осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение. Втората са различни демонстрации на пловдивското дружество „Родолюбие” с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането.

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Центърът се включва в юбилейното издание на Нощ на музеите и галериите с две инициативи. Първата е осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение. Втората е възстановка на старо фотоателие от началото на XX век. Всички посетители, които носят фотоапарати или друга снимачна техника, ще могат да променят своята визия чрез копия на автентични дрехи и вещи от края на XIX в., за да се снимат във
фотоателието. Възстановката беше направена по проект „Нощ на ретро фотографията в музея”, който осъществихме за Нощ на музеите и галериите през 2012 година.

Експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на ул. „Митрополит Паисий” № 2 ще отвори врати в 09:30 ч. сутринта и ще приема посетители до 01:00 ч. вечерта. Входът ще бъде свободен в часовете между 18:00 ч. и 01:00 ч. Експозицията се включва с осъществяването на специалния проект „Помогни на очите си да виждат” за достъп до музейната среда на деца и възрастни с увредено зрение.

Проектът „Помогни на очите си да виждат” има за цел да подобри достъпа до музейната среда на възрастни и деца с увредено зрение. Хората с увредено зрение и особено децата демонстрират широка сфера от нужди, които никой специалист не е достатъчно подготвен, за да посрещне сам. Една такава нужда е извеждането на тези деца от домовете и специализираните учебни заведения чрез създаването на условия за реален достъп до различни културни институти.

Такъв културен институт е и музеят, който търси своето място в екипа от специалисти за създаване на една постоянна интегрирана програма за деца с увредено зрение.
Осезанието е основният канал, чрез който слепият човек получава информация от различни области като мобилност, идентифициране на обекти и изграждане на знания.

Във всеки един от обектите ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение. С помощта на Център за рехабилитация на слепи хора – Пловдив бяха изработени тактилни изображения на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Тактилните изображения позволяват на хората с увредено зрение да разпознаят формата, структурата и връзките на частите към цялото, като помагат на „очите им да видят” символиката на всеки отделен предмет.

Доброволци от катедра „Теология” към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и фондация „Моят музей” с ръководител Адриана Любенова ще ни помогнат да използваме обособените кътове, за да провеждаме занимания и със здрави деца, които ще бъдат поставени в условията на света без светлина - със специални превръзки на очите те ще осъзнаят как е устроен света на слепите.

В деня след Нощ на музеите и галериите – Пловдив ще работи с две експозиции. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” и експозиция „Българско Възраждане” ще работят от 9:30 ч. до 18:00 ч. без свободен вход.