Таблетът в клас сваля успеха

Няма смартфони - няма проблем

Използване на таблет или смартфон в час сваля успеха на учениците с близо единица. Това е изчислило ръководството на 51 СОУ "Елисавета Багряна", което от тази година въвежда забрана за употреба на мобилни устройства в клас, съобщава "Стандарт".

Забраната обхваща не само смартфоните, но и MP3-ките и таблетите. Учениците ще имат право да ги носят в училище, но ще могат да ги ползват само в междучасията. "Разясняваме на родителите, че това води до понижение на успеха, за да ни разберат", разказва директорът Асен Александров.

Забраната за "умни" мобилни телефони обаче е тотална. В правилника на школото вече е записано, че на децата се забранява да носят в училище телефони с тъчскрийн и приложения. Това уточнение е направено, за да се избегне посочването на стойността, над която телефоните не бива да струват. Преди това ръководството обмисляше да въведе джиесеми до 50 лева, но се оказа, че такава забрана е трудно изпълнима.

За ученика, който ползва телефона в клас, следва принудително изземване на устройството от учителя с протокол и предаването му на родителя. Ако повтори нарушението, получава и наказание, което на финала се вписва и в характеристиката му. Освен това в правилника е записано, че училището не носи отговорност за откраднати и изгубени скъпи телефони. Причината е, че подобни устройства често се крадат. Александров уточни, че учениците не звънят по телефона, докато са в клас, но чатят и стоят във Фейсбук. Освен това има и случаи да снимат учителите в конфузни ситуации и да качват клипчетата в социалните мрежи.