Как да защитим смартфона си от вируси

Високите технологии се развиват със светкавична скорост. В полезрението на смартфон технологиите има категоричен ръст на хардуерни параметри на устройствата, все по-усъвършенствани приложения и по-устойчиви батерии. Всички мислим за аксесоарите на смартфона си, като: безжични хендсфрита, акумулаторни зарядни устройства, протектори за сензорния екран и какво ли още не.

Замисляме ли се обаче за предпазването на смартфона от вируси? Подобно на компютрите, които са уязвими от към различни софтуерни вредители, модерните телефони също попадат пред мерника на опасностите в интернет и локалните мрежи. Операционната система Android е толкова масова, че повече и повече привлича вниманието на хакерите и компютърните престъпници. На пръв поглед сме склонни да подминем с надсмешка опасностите, грозящи „умния” ни телефон, но нека си дадем сметка за някои детайли.

Първо – съхранение на лични данни. Мобилните апарати от ново поколение се превърнаха в заместител на персоналните компютри и цифровите фотоапарати. Все по-рядко се виждат тийнейджъри с дигитални фотокамери, защото смартфоните отдавна настигнаха, че и задминаха, устройствата за заснемане на фотоси от ниския и средния клас. „Тагване” със снимка от мястото, което сме посетили е почти задължително. Синхронизацията на телефона със социалните мрежи отдавна не е новост. Там мнозина депозират лични данни, местоположения и дори адреси. Това е апетитна хапка за кибер-крадците. И докато на лаптопа или персоналния компютър повечето имаме антивирусни програми и защитни стени, които възпират навлизането и установяването на вируси, незащитените телефони представляват трезор без ключалка за интернет-измамниците.

Второ – кражба на пароли и потребителски имена. Първото, за което се сещаме обикновено са акаунтите ни в google или youtube. Какво пък, ако ми откраднат паролата в някой от тези два портала? Помислете за друго обаче. Мобилните версии на много интернет-страници, в това число и банки, са удобен способ за контрол над финансовите ни притежания. Веднъж запаметени от мобилната операционна система, потребителското ни име и парола са обект на възможни хакерски атаки. Попаднат ли в недоброжелателски ръце, паролите ни дават пълен контрол над банковата ни сметка на новите си притежатели.

Как да предотвратим опасностите, грозящи мобилните ни телефони? Много просто – по същия начин както и лаптопите и персоналните компютри – с комплексна антивирусна програма. Всички големи производители в антивирусната индустрия предлагат мощни и сигурни решения, за инсталиране върху платформи като Android и iOS. Без значение дали имате мобилен Windows, iPhone iOS или Android базирани смартфони, може да изтеглите смарт-мобилна версия на антивирусна програма. Повечето такива предложения са безплатни, така че това е още една причина да не оставяте телефона си незащитен.

В добавка към това, новите антивирусни програми, разработени за телефони, са леки и пестящи ресурсите на телефона. Страхове от сорта на – „ще се налага да зареждам телефона си по три пъти на ден” са неоснователни. Инсталирайте смело.

Източник: teenproblem.net