Все повече бургазлийчета страдат от хиперактивност и дефицит на внимание

Децата тръгват на терапия около 6-та годинка

През последните години все по-често бургаските деца страдат от хипер активност и липса на внимание, което започва да се превръща в тревожна тенденция.

Това сподели Марияна Германова, която е специален педагог – логопед и слухово – речеви рехабилитатор към КТЦ "Дай ръка" в Бургас.

Според нея това до голяма степен се дължи на прекалено натовареното ежедневие на родителите и невъзможността да прекарват повече време с децата си. Това обаче можело да доведе до по-сериозни проблеми - липса на концентрация, отказ от социална адаптация или пък хиперактивност. 

"Веднага след като се установи изоставане в някаква област на детето и след като се регистрира конкретен проблем би следвало да се потърси специализирана подкрепа. Това може да се случи в най-ранна детска възраст. Децата, с които работим са на възраст над 1,6 години. Подходящата възраст е до 7 години. Най-активната за детето, в която има доста възможности с подходяща терапевтична подкрепа да бъдат преодоляни затрудненията и да бъдат компенсирани. Така, че постъпвайки в първи клас  детето да има повече възможности да се адаптира към учебния процес и средата", обяснява Гернамова.

Според нея най-точният начин за работа, вече проучен и доказан е психологична подкрепа, съчетана с биофийдбек терапия или биологична обратна връзка, която чрез игра, показва емоционалното състояние на детето и подобрява неговата концентрация, като може да бъде проследена и динамиката в неговото развитие.