БЧК Стара Загора организира акция по кръводаряване

Инициативата е по повод Световния ден на първата помощ, 13 септември

Акция по кръводаряване организира по повод Световния ден по първа помощ – 13 септември, Областната организация на БЧК в Стара Загора.

Целта е привличане вниманието на гражданите към достъпността и необходимостта от първа помощ.

Акцията по безвъзмездно доброволно кръводаряване ще се проведе на 13 септември, събота, от 8.30 до 13 часа в Стара Загора,ул. „Св. Княз Борис I“ №69, сградата на БЧК.

В същия ден в парк „Пети октомври“ ще се проведат и демонстрации по първа помощ. На тях ще се раздават и рекламни материали.

Световният ден на първата помощ се свързва с името на швейцареца Жан Анри Дюнан. По време на бизнес пътуване през юни 1859 г. близо до италианския град Солферино той става свидетел на ужасяващите условия след битката между армиите на Франция и Австрия, като се опитва да им окаже помощ с участие на местни хора.

Своите впечатления описва и издава през 1862 г. за собствена сметка в книгата „Спомен от Солферино“. В резултата от нея година по-късно в Женева се основава „Международен комитет за грижа за ранените“, прераснал през 1876 г. в движението на Червения кръст. През 1901 г., заедно с Фредерик Паси, е удостоен с първата Нобелова награда за мир.