Здравната каса и БЛС готови да направят анализ на клиничните пътеки

Според председателя на Надзорния съвет на НЗОК, в някои от пътеките има „безобразни неща“

Здравната каса и Българският лекарски съюз (БЛС) са готови да направят анализ на алгоритмите на клиничните пътеки. Това каза пред журналисти заместник-министърът на финансите и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, след среща с ръководството на съсловната организация, съобщи БТА. Срещата е по повод началото на преговорите за Национален рамков договор за следващата година.

Според Ананиев, сега в някои от пътеките има „безобразни неща“. Ще се помисли и кои от клиничните пътеки могат да "излязат" от болничната помощ и дейностите от тях да се извършват в извънболничната помощ, допълни той.

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова посочи, че подобно прехвърляне може да се направи при клиничните пътеки по гастроентерология, неврология и др.

Ананиев изрази и притеснението си за бюджета на Касата. По думите му въпреки допълнителните 225 млн. лв. за НЗОК, които гласува правителството "Орешарски“, ще останат редица неразплатени разходи за следващата година. Това още повече ще утежни нещата и се надявам да се постигне съгласие за още една промяна в бюджета на Касата, допълни той по повод коментарите за втора актуализация.

Припомняме, че НЗОК иска допълнително 117 млн. лв. заради лекарствата за домашно лечение и за болнична помощ, които не достигат за месеците след октомври.