Купчина боклуци остана на улицата край "Свети Кирик" (СНИМКИ)

Хората от района се трупат да си взимат по нещо

Купчина боклуци остана на улицата край манастира ”Св. Св. Кирик и Юлита” до Асеновград. За това сигнализира читател на Plovdivutre.bg. На посещение до светата обител, жената се натъкнала на уникална гледка - огромни камари от мебели, телевизори, игрални автомати, а хората от района се трупат да си взимат от изхвърлената покъщина.

Шестгодишната битка на пловдивския митрополит Николай със Съюза на архитектите за собствеността на манастира ” Св. Св. Кирик и Юлита” до Асеновград приключи на 11 септември. Дядо Николай получи ключовете от обителта и влезе във владение с помощта на съдия-изпълнител Людмила Мурджева.

Така бе изпълнено решението на Пловдивския апелативен съд, според което стопанин на манастира е Пловдивската митрополия, а не Съюзът на архитектите, пише радио Пловдив. Втората съдебна инстанция потвърди становището на Окръжния съд в Пловдив.

Припомняме, от 1981 година обителта е била дадена от тогавашния пловдивски владика Варлаам на Съюза на архитектите за безсрочно ползване срещу обещанието да я поддържат и ремонтират. През 2008 година митрополит Николай поведе съдебна битка за връщане на манастира на църквата.

„Чрез решението на съда Божията справедливост се трансформира в светска справедливост.” – обяви пловдивският митрополит Николай. Що се отнася до възможно обжалване на съдебното решение от архитетките, дядо Николай каза, че вярва в Божията помощ и справедливостта на съда.

Владиката обяви, че засега манастирът ще бъде мъжки, в него ще има богослужебен живот и всеки ден ще се отслужва утринна, вечерня и Божествена Света литургия. Този манастир за вечни времена ще бъде света обител, дом за молитва – подчерта митрополит Николай.

В манастира за поклонение бяхя донесени всички светини на епархията. Сред тях са мощи на мъчениците Кирик и Юлита, мощи на Света Параскева от едноименния пловдивски храм, частицата от Св. Кръст Господен, която се съхранява на Кръстова гора, всичките чудотворни икони на Света Богородица.