Кръстовата тайна на Кръстова гора

Животът

13-09-2014, 20:00

Снимка:

Фейсбук - Снежана Атанасова

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Служба под звездите на Кръстова гора

Митрополит Николай посреща миряните на Кръстова гора

Господ слиза при земните хора!

В нашата родина има вълшебни места, места осеяни с благодат, места където постоянно стават чудеса. Едно от тях се намира в Средните Родопи, където сред красивата природа се намира манастирът “Св. Троица” – Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх.
За Кръстова гора се знае и много, но едно е сигурно, че открай време там е едно от местата на света,  където "Господ слиза при земните хора" - споделят монасите от манастира "Света Троица".
Според разказите в дебрите на Средните Родопи е скрит кръстът, на който е бил разпънат Исус Христос. Разпятието е било в манастира "Света Троица" до XVII век, когато турците го разрушават до основи и помохамеданчват цялата област. Трима черноризци - монаси обаче успели да скрият реликвата в една от близките пещери.
Затова и Кръстова гора е вълшебна, тъй като крие в недрата си Христовата сила.
Хиляди са разказите и свидетелствата за чудесата, ставали на Кръстова гора. Мястото е малко за да ги побере всички свидетелства, но тези, които наистина вярват в силата на Бога, могат да бъдат споходени от видения по време на нощните бдения всеки петък.
Поклонниците разказват, че след една от литургиите на небето се появил целият Eрусалим, който сияел сред звездите. Други споделят, че често над храма нощем висял огромен светещ кръст. Понякога по време на вечерня се чували стъпките и песните на 12-те монаси, които били посечени от турците през XVII век, тъй като не предали вярата си.
Оставих дископатията си на кръста, дарен от Борис III, разказва Елена Александрова от родопското село Крепост.  Лекарите ме бяха отписали, лежах като труп на леглото и не вярвах, че някога ще се изправя на крака. Чудото стана, след като два пъти идвах тук. Вече мога да ходя и почти забравих за болката, продължава Елена Александрова.
През 1995 г. трима братя помаци от с. Белица разрязали 66-килограмовия кръст на три части и го отмъкнали. Скоро след това обаче двама от крадците били покосени от страшна смърт. Тогава третият се уплашил и захвърлил останките от разпятието в дерето край манастира, които били намерени от местен овчар. Дарът на цар Борис III бил възстановен и сега е циментиран в новата църква.
 Хората вярват, че той има лечебна сила и затова пред него винаги има опашка от поклоници. Те го трупат с дрехи, които после се носят непрани, за да донесат изцеление. Пътеката към кръста е оградена от 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли. В лошо време и през нощта те подслоняват десетки вярващи. По всички камъни наоколо могат да се видят кръстчета. Хората ги грабят с шепи за здраве и късмет. Някой ден ще изнесат целия баир, твърдят местните хора.
На Кръстова гора ще видите и чудодейният дъб. Той се намира до лечебното аязмо. Клоните му са сплетени така, че образуват кръгъл отвор, през който могат да минат само праведните. В дънера му пък има малки хралупи, където хората пъхат ръцете си, за да намерят облекчение на болежките си. Друго дърво пък привлича вярващите с магическите си корени. Жилките им се късат и се слагат под прага на дома, за да го пазят от черни магии и зли духове, обясняват възрастни жени. Водата от аязмото пък лекувала болни очи, кожни болести и дори рак. Лечебната течност помага и на бездетни жени да заченат, твърдят на Кръстова гора.

Източник: cudo.blog.bg