Историческа възстановка ще покаже хан Тервел в древния Берое

Идеята е да се популяризират исторически факти от българската история

Как Тервел оказва помощ на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква – свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа. Старозагорци могат да разберат на историческата възстановка "Тервел в областта Стара Загора", която ще се състои на 20 септември от 19ч. на Античния форум.
Акцент във възстановката се поставя върху личността на българския владетел Тервел и присъединяването на областта Загора с център Берое към България.
Ще бъдат представени бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в Берое, в автентичната атмосфера на Античния форум.
Възстановката е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата "Различният поглед" и е съвместна продукция на Регионален исторически музей - Стара Загора, „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен