За следващите 7 години за България са предвидени 16 млрд. евро

Ще следя за всеки лев, заяви Кристалина Георгиева

За следващите седем години за България са предвидени 16 млрд. евро, като аз ще следя за всеки един лев. Това каза пред bTV Кристалина Георгиева зам.-председател на ЕК и еврокомисар с ресор „Бюджет“ и „Човешки ресурси” в предаването „120 минути”.

„Честито на България за вицепрезидентското място и добрия ресор. Това е голяма отговорност – 142 000 000 000 млрд. евро”, посочи Георгиева. Относно това дали големият бюджет, за който ще отговаря я плаши, Кристалина Георгиева коментира: „Знам, че е много важно, чувствам голяма отговорност. Не ме плаши, защото имам чудесен екип, с който ще работя от 1 ноември нататък. Освен това знам, че имам подкрепата на всички европейци, които искат тези пари да работят добре за тях – това и ще правя”.

„България е най-големият нетен бенефициент за следващите 7 години. Ние относително получаваме най-много спрямо това, което внасяме в ЕС. Имаме 16 млрд. евро – моята работа ще е с правителството да сме сигурни, че тези пари се използват до последния лев. Както и това, че тези пари се използват така, че да създават повече динамика в нашата икономика, повече работни места”, обясни тя. „Там, където България може да се конкурира за средства извън тези 16 млрд. евро се надявам да намерим възможности и да дам добри съвети, за да се конкурираме и да печелим колкото се може повече”, допълни тя.

Относно това, че под „шапката” на Георгиева попада и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), на която България е стар познайник, тя посочи: „Работя за това в Европа да има повече растеж, повече работа, по-добро образование. Това значи и по-добър контрол върху използването на парите”.

„Дали е в България, или някъде другаде ние трябва да сме отговорни към нашите данъкоплатци. Те финансират проектите, ще се радвам ако в рамките на моя мандат навсякъде, включително и в България вдигнем качеството на отговорността към използването на тези пари”, каза още тя.