Старозагорец влиза в "Гинес" с "Глобус на смъртта"

Веселин Георгиев се върти с мотор в екстремното съоръжение вече 17 години

Трима старозагорци се готвят да участват в голямо автошоу на 20 септември на националния стадион в полската столица Варшава.

Аз и братята Иван и Недко Иванови сме поканени сред специалните гости във ВИП зоната с нашия “Глобус на смъртта”, разказва пред “24 часа” Веселин Георгиев.

Той е първият българин, чието име е записано в Книгата на рекордите “Гинес” още през 1998 г. като участник в страховития номер “Глобусът на смъртта” в прочутия немски цирк “Флик Фляк”. При него мотористи хвърчат със скорост 60-70 километра в час в тясното пространство - глобусът обикновено е с диаметър 5-6 м, стигал е и до 8 м. Ревът на двигателите и разноцветните светлини засилват ефекта на шоуто.

Веселин е на 40 г. Преди да влезе в глобуса, никога не е карал мотор.

Чичо му Николай Златев - известен състезател по борба, дълги години гастролирал по света с трупата на Дукови, известна с пирамидите от човешки тела. През 1995-а той бил в Швейцария и поканил на работа при себе си брат си Георги от Стара Загора, бащата на Веселин. Мъжът станал шофьор на камион. 

Година по-късно и Веселин заминал да работи при баща си - също като шофьор. Там става приятел с акробата Димитър Стойчев, който го поканил в известния германски цирк “Флик Фляк”. 

Тогава в глобуса карали петима мъже, но внезапно единият от тях се отказал. Предложили на Веско да го замени, ако има кураж. След няколко седмици тренировки той вече бил готов.

“Рискът е голям, защото едно некоординирано движение или спукана гума може да доведе до сблъсък с тежки последици. Затова всичко в глобуса се отработва предварително. Когато излизаме с моторите, никога не пълним резервоарите им докрай, за да не избухне пожар, ако случайно се сблъскат. Има моменти, когато караме с една ръка”,  разказва Веселин. Моторите им са “Хонда” с двигател 100 кубически сантиметра.

Номерът “Глобусът на смъртта” дойде от Америка с името си и така той е популярен, макар и да звучи малко страшно. Той тежи около 2 тона, разглобява се на 24 части, разкрива още братът на Веселин - Злати, който е мениджър на трупата. 

Самият глобус представлява сложна плетеница от винкел и метални шини. Когато се изработва, първо се заваряват шините. Бащата на Веселин - Георги, поддържал моторите и самия глобус, тъй като често заради натоварването се късали части от него. 

Заради тези аварии се замислих не може ли нещо да се промени. Направих съответните изчисления и когато през 1999 г. се завърнах в България, се заех сам да построя нов по мои чертежи,  разказва Георги Георгиев. 

Купил нужните винкели и метални шини и започнал заварките пред блока си в квартал “Зора”. Странното творение предизвикало интереса на съседите, които отначало се чудели дали Георги прави катерушка за деца, или е решил да сложи огромно барбекю. По този начин българинът изработил два глобуса.

Направих моите глобуси с по-малък диаметър - 5,50 и 5 м, като успях да намаля резонанса от движението на моторите вътре. Промених местата на “меридианите” в тях, ако мога така да нарека носещите греди - по този начин те станаха далеч по-здрави, макар и по-леки”, обяснява Георги. 
Единия от глобусите купили от германски цирк, в другия карат моторите си тримата мъже от Стара Загора. Напоследък напуснали цирковете и започнали да участват с демонстрациите си в различни моторни и автомобилни шоута. 

Веселин Георгиев  вече 17 години се върти с мотора си в страховития “Глобус на смъртта”. Но няма намерение да поставя началото на поредната циркова фамилия.

Синът ми Дейвид е на 9 години, качвал съм го на мотора, но с майка му имаме други планове за него,  категоричен е той.