Захарта по-опасна за кръвното от солта

„Сладката отрова” е главният причинител на инфаркти

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

От години лекарите предупреждаваха, че прекомерната употреба на натриев хлорид увеличава риска от сърдечен удар. Но американско изследване наскоро установи, че не солта, а именно захарта е тази, която увеличава пулса и кара кръвното налягане да расте.

Изследователски екипи от Ню Йорк и Канзас, ръководени от д-р Джеймс Диниколантонио, направили анализи, от които станало видно, че захарта е главният причинител на инфаркти. Високата консумация на захар активира хипоталамуса на човешкия мозък, при което се увеличава сърдечният ритъм и съответно кръвното налягане. Организмът освен това произвежда повече инсулин - хормон, който също увеличава пулса.

Учените съветват да намалим захарта, ако искаме да имаме здраво сърце.