В Добрич приключи Академия за млади лидери от 10 държави

Участваха 70 студенти

Приключи Академия за млади лидери и представители на студентското управление от университети в България, Армения, Португалия, Великобритания, Беларус, Грузия, Гърция, Франция, Молдова и Украйна, която се проведе през изминалата седмица във Висше училище Международен колеж (ВУМК), град Добрич

 Сред лекциите и презентациите, съчетани с интерактивни методи на обучение бяха включени теми като управление на промяната, предприемачество в студентските структури, включване на студентските организации в управлението на университетите, развитие на управленска култура в международна среда и др.

 Интересните тренинги бяха поднесени от преподаватели на ВУМК и лектори от Университета на Тесали (Гърция), Бирмингамския университета (Англия), френския университет Агросуп Дижон и Политехническия университет Браганца (Португалия). От друга страна представители на Британската компания Клевърчери изнесоха практическо обучение с цел развитие на креативно мислене и лидерски умения.

 „Атмосферата във ВУМК ни допада много, имахме възможността да се срещнем с чуждестранни студенти от цяла Европа, Азия и Африка, избрали да учат в България. В същото време подхода на преподавателите бе много интересен, мотивираха ни и успяха да ни накарат да мислим иновативно. Радваме се, че имахме възможността да посетим Балчик и Варна.“  - споделят група студенти от Армения, Гърция, Молдова и Беларус.

 Академията за млади лидери беше организирана в рамките на проекта Лидерство и управление на промяната във висшето образование, който се финансира по програма Темпус IV на Европейската комисия. В рамките на  програмния период 2007 – 2013 проектът Лидерство и управление на промяната е първият одобрен, който се  координира от българско висше училище - ВУМК. Проектът е на стойност 930 724,52 EUR, стартира през 2012 и е с продължителност от три години с участници от общо 29 институции от десет страни. През първите две години основните дейности в проекта бяха фокусирани върху изграждането на административен капацитет и подобряване на лидерските умения на представителите на висшия и среден мениджмънт в университети от Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

 В Академията за млади лидери участваха общо 70 студенти, като 55 от тях са представители и активни членове на студентските съвети и младежки организации в 28-те висши училища в проекта. Заедно с български и чуждестранни студенти на ВУМК гостите участваха в различни тренинги, ролеви игри и фокус групи.