Чудо! Китайка живее 24 години без малък мозък

Лекарите изумени

Лекари се изумили, когато видели снимките от главата на 24-годишна пациентка от провинция Шандун, която се оплаквала от главоболие. Китайката се оказала без малък мозък, съобщи специализираното издание New Scientist.

Тя съобщила на лекарите, че откакто се е родила, изпитва затруднения с ходенето, а до шест години въобще не е могла да проговори. В болницата й били направени допълнителни изследвания, които потвърдили- вместо малък мозък, жената има някаква мозъчна течност, но в нея не са открити никакви мозъчни тъкани, пише 24 часа.

Учените смятат, че този случай е доказателство за способността на младия човешки организъм да се адаптира към патологиите, дори те да са свързани с липсата на толкова важна част от тялото.

Малкият мозък (на латински: cerebellum) е част от централната нервна система. Изграден е от три основни части - две полукълба, наподобяващи тези на крайния мозък и тяло наречено червей (vermis).

Той е изключително важен за хората, тъй като регулира силата, продължителността и съгласуваността на съкращенията на скелетната мускулатура на тялото, както и мускулния му тонус. За разлика от главния мозък, при малкия връзките на дясното полукълбо управляват дясната част на тялото, и обратно за лявата му част.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен