Масови проверки по тържищата в Бургас, търговци пробутват лешници с изтекъл срок

Парите

16-09-2014, 08:25

Снимка:

globalen.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Стоката ще бъде унищожена

Данъчни и инспектори по храните започнаха масови проверки по складовете в Бургас, предаде репортер на Topnovini.bg. Под лупата на проверяващите попадна първо Новата зеленчукова борса в града. В един от малкото работещи обекти инспекторите се натъкнаха на лешници с изтекъл срок на годност. Стоката, която е около 5 кг., ще бъде унищожена. На търговеца ще бъде съставена глоба.
Масовите проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход  се осъществяват съвместно от Национална агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните, написа topnovini.bg. Те ще продължат през септември и октомври – времето, в което активно се реализира продажбата на зеленчуци и плодове. Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия, обясни пресаташето на НАП Бургас Христо Узунов.
Инспекциите в Бургас започнаха от Новата зеленчукова борса, която се намира на ул. „Одрин” на пътя за Лозово. Там обаче 90 % от складовете бяха затворили врати. Не е ясно това точно на какво се дължи – дали на късния час на проверките, тъй като някои от обектите отварят много рано и затварят преди обед, или на неизрядни документи и нарушения, тъй като са разбрали предварително за проверките.
„Целта на тези инспекции е засилването на контрола върху нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци, растения, растителни продукти, храни от животински произход и продукти за растителна защита от трети страни”, обясни говорителят Узунов.
Той добави, че инспекторите ще следят дали се отчита действителният размер на получените средства при реализацията на стоката  и спазването на данъчното и осигурително законодателство. Инспекторите ще следят за издаването на документи за извършените плащания, както и дали работниците имат сключени трудови договор.