Инсталираха соларна станция за зареждане на електромобили

Соларно кафе и тест драйв на електроскутери в седмицата на мобилността

Соларно кафе или фреш могат да пият от днес бургазлии. Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността. 

Първата бургаска соларна станция за електромобили работи от днес пред Пантеона в Морската градина. Всеки, който е привърженик на устойчивия градски транспорт и опазването на околната среда, може да се запознае с условията за ползване и поддръжка на електрическите превозни средства.
"Изграждането на соларната станция е акцент в тазгодишната ни програма от инициативи, посветени на Европейската седмица на мобилността. Идеята ни е да намерим подходящо място, където тя да бъде позиционирана за постоянно", обясни зам.-кметът по бюджет, финанси и стопански дейности Красимир Стойчев.
Освен тест драйв на електроскутери и други превозни средства, бургазлии и гостите на града ще могат да опитат пред Пантеона соларно кафе и слънчев фреш, приготвени в соларната станция.
Другите събития, включени в програмата тази седмица са озеленяване на спирка по линията на автобус № 4, поставянето на зелен автомобил на пешеходната пътека на ул. "Богориди" и ул. "Демокрация", на арт инсталация зелен остров, представляваща кораб от растителност на кръговото кръстовище на кв. Сарафово, на инсталация от контейнери за отпадъци и зелена пътека.
"Надяваме с тези инициативи да преобразим няколко малки градски пространства и да приоритизираме алтернативните начини за придвижване, използвайки природните дадености на града и морския транспорт", обясни Руска Бояджиева, ръководител на проекта "Интегриран градски транспорт", чрез който се финансира Европейската седмица на мобилността.