"Порой" от поздрави за "Пловдив 2019", сравниха града ни със съкровище

Продължават да пристигат честитки за титлата "Европейска столица на културата 2019"

В община Пловдив продължават да пристигат поздравителни адреси във връзка със спечелената от града ни надпревара за Европейска столица на културата през 2019 година.

В края на миналата седмица бе получен поздравителен адрес от члена на Европейската комисия Кристалина Георгиева. В писмо до кмета Иван Тотев българският еврокомисар поднася своите сърдечни поздравления по повод избора на Пловдив за Европейска столица на културата.

„Богатото културно и историческо наследство на града го правят достоен носител на тази престижна титла в областта на културата. Убедена съм, че Пловдив ще представи достойно България и посетители от Европа и целия свят ще се запознаят с многобройните забележителности в един от най-старите градове в света, както и с множеството събития, които ще им представят българската култура и изкуство. Вярвам, че титлата ще спомогне за дългосрочното културно, икономическо и социално развитие на Пловдив и ще го утвърди като основен културен център в Европа“, се казва в поздравителния адрес.

Приветствие до кмета Иван Тотев днес бе получено и от президента на Федерацията на Европейските столици и градове на спорта Жан Франческо Лупатели, в което се казва: „От името на АСЕS Европа искам да Ви поздравя за чудесната работа, която вършите в Пловдив, надявайки се, че гласността, дадена чрез титлата Европейски град на спорта, е помогнала за получаването на това ново признание.

Бих искал да припомня, че и други градове, наградени с нашето признание, също са получили титлата Европейска столица на културата като Саламанка /Испания/, Гимараеш /Португалия/ или Марсилия /Франция/ - финалист за Европейска столица на спорта 2017 година.

Наясно съм какво съкровище намерихме в Пловдив, един уникален град в България, който акцентира върху спорта, а сега и в областта на културата по целия свят. Поздравления! Пловдив го заслужава“, завършва президентът на ACES EUROPE Жан Франческо Лупатели.

Поздравителни адреси бяха получени от побратимени на Пловдив градове, български и чуждестранни институции, неправителствени организации и много граждани.