Революционно! Учен програмира робот да спасява хора

Това е Първият закон на роботиката в действие

Специалистът по роботика Алън Уинфилд от Лабораторията по роботика в Бристол, Великобритания е създал морален капан за роботи и бил поразен от резултата, пише авторитетното научно издание Discovery, цитирано от „Труд”.

В рамките на експеримента си Уинфилд и колегите му са програмирали робот да предпазва други автомати - играещи ролята на хора, от падане в дупка. Това е опростена версия на Първия закон на роботиката на фантаста Айзък Азимов – роботът не трябва да позволява човешко същество да бъде наранено.

Първоначално роботът се справял със задачата успешно. Когато автоматът човек се движел към дупката, той се втурвал, за да го спре. Научният екип обаче добавил втора машина в ролята на човек, движеща се към дупката по едно и също време, и роботът трябвало да избира. Понякога успявал да спаси единия човек, оставяйки другия да падне. Няколко пъти дори успял да спаси двамата едновременно.

Проблемът е, че при 14 от общо 33 опита роботът губел толкова много време при взимане на решение, че и двата автомата падали в дупката.

С навлизането на роботите във всекидневието ни този въпрос трябва да намери отговор. Самоуправляващият се автомобил, например, може да попадне в ситуация, в която трябва да прецени сигурността на пътниците си спрямо риска да нарани други участници в движението.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен