Изследователи разработват база от познания, от която да се учат роботите

Това ще позволи на всеки робот при нова за него ситуация да ползва базата данни

Проектът Robo Brain на американския Университет Корнел е “мащабна компютърна система, която се учи от публично достъпните ресурси в интернет, компютърни симулации и от взаимодействия в реално време”, пише CNET, цитиран от „Фокус”. В момента роботът е в процес на сваляне от глобалната мрежа на 1 милиард изображения, 120 000 видеоклипове от YouTube и 100 милиона упътвания за уреди и други документи с указания за извършване на различни процедури. С изучаването на тези материали Robo Brain ще придобие способността да разпознава обекти и ще знае как се използват, ще се научи да разпознава човешкия език и поведение, а след това ще може да предава това познание на други роботи.

“Лаптопите и мобилните ни телефони имат достъп до цялата информация, която ни е необходима”, обяснява Ашутош Саксена, който участва в проекта. “Ако робот се сблъска с нова за него ситуация, той би могъл да потърси информация за нея от Robo Brain чрез облачна платформа”. Ако робот види чаша, например, той може да научи от Robo Brain, че тя се използва за течности и се носи изправена, за да се избегне разливане, но може да се обърне с отвора надолу, когато е празна и трябва да се постави в миялна машина.

Наред с такава практична информация Robo Brain ще съхранява и абстрактни пластове от данни, които ще се складират в модел, наричан от математиците модел на Марков. Той представлява множество точки или “възли”, свързани от линии като гигантска графика.

Възлите може да са действия, обекти или части от изображния и всеки от тях се отличава със степен на вероятност и вариация. Един ключ, например, може да има различна форма, но обикновено се състои от дръжка и зъбци. Проектът е достъпен на официалната страница на Robo Brain и потребителите могат да помагат, като коригират действия и обекти и оставят коментари на изследователите.