Шефове пращат служители на детектор на лъжата

Проверяват за фалшиви данни и зависимости

Ново 20 измислиха шефовете у нас за проверка на служителите си. Въпреки че кандидатите за работа се викат за интервю, все повече фирми прибягват и до детектор на лъжата за по-голяма достоверност и точност в избора си. Няколко детективски агенции предлагат услугата "изследване на персонала за лоялност". Служителите минават на полиграф, пише "Всеки ден".

 Въпросите се избират от психолози и от тях обикновено лъсва дали кандидатът за работа лъже в автобиографията си, има ли зависимост към алкохол, наркотици и др. Става ясно обаче и ако мъжът е под чехъл и дали работникът е готов "да умре" за фирмата на шефа си. Средно цената на изследване на един работник е около 120 лв., но ако колективът е от 50-100 души, то сумата може да бъде намалена и на 65. За ВИП услуги тестът с повече въпроси излиза около 180 лева.

 Все по-често шефове на по-големи фирми прибягват до проучване на персонала при неговия подбор, но напоследък тестват и работещи за тях от години.

 В България няма законова уредба, която да позволява на работодателите да правят такива изследвания и винаги може да откажете. Психолозите обаче съветват да не се прави, защото това ще позволи на работодателя да мисли, че има нещо съмнително.