Втори ден предупредителна стачка в мина "Черно море"

Свикват кръгла маса по проблемите в мината

Втори ден продължава предупредителната стачка в мина „Черно море“. Миньорите спряха работа днес в първата смяна от 8 до 9 часа. Втората смяна ще протестира между 16 и 17 часа. Предупредителните стачни действия са заради неизплатените от два месеца заплати. От утре подземните работници ще преминат към ефективна стачка под земята. Протестът ще бъде безсрочен и ще продължи, докато не бъдат изплатени забавените заплати. Миньорите от „Черно море” не са получавали възнаграждения си повече от два месеца. Мината има огромни натрупани сметки и към ЕВН. Заради дълговете миналата седмица предприятието бе заплашено да остане окончателно без ток и да спре работа. Протестът е насочен основно към НЕК, която не се е разплатила с „Топлофикация” – Сливен, а тя от своя страна не може да се разплати с мината.
Според поетите ангажименти, до 15 септември трябваше да се постигне споразумение за изплащане на заплатите, както и за другите натрупани задължения по веригата.
Заради ескалиращото напрежение сред миньорите, утре в Бургас ще се проведе Кръгла маса по проблемите на енергетиката и в частност на въгледобива в страната.
Кръглата маса ще се проведе в Капитанска зала на "Интерхотел България". В дискусията ще вземат участие засегнатите страни, експерти и представители на държавата и общината.