Таксиметровите шофьори готови за стачка

Причината - мобилно приложение ще разтърси таксиметровия пазар

Очаква се до месеци у нас да стъпи чужда компания, предизвикала безпрецедентни таксиметрови протести в Европа. Причината - предлаганата от нея услуга – такси да бъде всеки човек с личен автомобил.

Отчитането и таксуването на изминатото разстояние става през специален софтуер и GPS, а не с таксиметров апарат, който може да се манипулира.

Моделът вече работи в над 70 града по света и коренно промени представите за пътуване на милиони хора. Промени и представите за бакшиш, тъй като пътуването се плаща онлайн с карта или през телефон.

Заради тази услуга такситата в Англия, Германия, Франция и Испания парализираха мегаполиси като Париж и Лондон със стачки на няколко пъти.

Какво точно ще навлезе в България, става ясно от репортаж на bTV.

Трябва ви кола. Въпросът е решен – от телефона. Приложение засича местоположението ви и ви свързва с най-близкия лицензиран шофьор. Виждате точната му локация на картата, а щом пристигне, получавате SMS. Шофьор може да бъде всеки човек с личен автомобил, одобрен от компанията.

Голяма част от таксиметровия бранш е против приложението.

„Законово никъде не могат да намерят решение в цял свят как да наложат. Защото те намират начин как да не плащат никаква лицензия, никакви държавни такси и успяват да извършават дейност”, коментира директорът на такси компания Калин Кокошаров.

Повдигат се и много въпроси за сигурността ви при тази услуга. „Този ухапаняк, дето ще се качиш ти, дали тука е наред, дали може да кара, дали няма да те очисти на втория завой, дали няма да ти посегне”, категоричен е шофьорът Емил.

Ще има ли заради тази услуга и в София протести като в Берлин, Лондон, Париж и Мадрид? Засега това е само предупреждение на таксиметровия бранш.

Анкета сред младите хора, непретендираща да е представителна извадка, ясно показва, че хората между 17 и 30 години са сред феновете на подобен вид пътуване.

Потърсен е и коментар на транспортното министерство – законно ли е да ви кара кола без никакви лицензи? Оттам засега отказват да коментарат, но ако фирмата стартира дейност, администрацията също ще трябва да каже своята санкция.

Още по темата вижте в репортажа на bTV.