Древните египтяни нарисували изчезнали животни

За 6 хилядолетия 29 вида едри бозайници са изчезнали в Северна Африка

Изкуството на древните египтяни е донесло до съвременността информация за изчезнали животински видове, това стана ясно от изследване на Калифорнийския университет в Санта Крус.  Преди около 6 хилядолетия 37 вида едри бозайници са се срещали в пустинята и речните долини на територията на Египет. Днес са останали само 8 вида.

На рисунките, които са датирани на възраст над 6000 години, което означава, че са направени през 3100 г. пр. Христа, се виждат лъвове, диви кучета, слонове, антилопи и жирафи. Голяма част от тези животни в момента не съществуват в Северна Африка, където се намира и Египет. Въз основа на древноегипетското изкуство учени от университета на Бристол в Англия успели да запълнят празнини в хронологичното проследяване на събития, за което досега са се ползвали предимно палеонтоложки данни. Резултатите от изследването дават възможност на учените да опознаят по-добре последствията от изчезването на животински видове.

В по-ранни времена, когато биоразнообразието било много по-голямо, изчезването на един-единствен вид имало ограничен ефект, но по-късно обаче, когато царството на животните било обитавано от все по-малко видове, изчезването на един-единствен вид имало по-голям ефект върху екосистемата.

"Днес няма и помен от предишния разнообразен свят на бозайниците", заяви Джъстин Йекел от Калифорнийския университет в Санта Крус. Учените са установили, че са изчезнали газели и други видове тревопасни с малки размери, с които се хранели хищници, което довело и до изчезването на месоядните.