Токът поскъпва с до 10% от 1 октомври, реши ДКЕВР

За да се влеят свежи пари в НЕК, която е в тежко състояние.

Цената на тока ще се увеличи с до 10% от 1 октомври. Това стана ясно на днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. С колко точно обаче ще се увеличи цената на електроенергията ще стане ясно на 19-и септември. Ще се търсят и механизми за компенсиране на социално слабите домакинства, увериха от регулатора.

Новият председател комисията – Светла Тодорова, обясни, че това се прави, за да се влеят свежи пари в НЕК, която е в тежко състояние. Тодорова каза още, че това няма да е последното увеличение на цената на електрическата енергия. Кога и какви скокове ни очакват в цената – все още не е ясно.

По думите на Тодорова увеличението няма да покрие дефицитите в системата, но целта е да се осигурят средства в НЕК, за да намалеят неразплатените дългове на обществения доставчик.

Колко точно е дупката в НЕК не е ясно, тъй като липсвало достъпно счетоводство. Освен това според Тодорова, част от действията, предприети от предишния състав на комисията към електроразпределителните дружества, не са съвсем законни.

Освен увеличението, продължава търсенето на механизми за предоговаряне на дългосрочните договори, които по оценката на регулатора са "железни", както и за облекчаване на тежестта от зелената енергия.

Вероятно ще има увеличение на цената на природния газ, но то ще е по-малко от поисканите 1,6 на сто от "Булгаргаз". Това дава възможност да бъде задържана цената на топлинната енергия.
Парното най-вероятно ще остане на същите цени. Новината идва на фона на искането на „Булгаргаз” за увеличаване на природния газ.