Започна имунизацията срещу грип

Здравните власти напомнят, че сега е най-подходящият период от годината

Имунизационният кабинет при РЗИ - Стара Загора отваря врати за провеждане на кампания за имунизация с противогрипна ваксина на лица над 18 години.
През този сезон имунизационният кабинет ще разполага с противогрипни ваксини "Инфлувак" , която струва 8.30 лв., и "Ваксигрип" с цена 9,85 лв. При извършване на имунизация от специалист в кабинета се заплаща, освен цената на ваксината и 2.00 лв. за манипулацията.

И в двете ваксини е включен препоръчителният от Световната здравна организация състав на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2014/2015 г., съобщават от задравната инспекция.

Имунизационният кабинет в РЗИ ще бъде отворен всеки работен ден от 23 септември в часовете 8.30-12 и от 15.30 до 16.30 часа.

Здравните власти препоръчват ваксинацията да се направи сега, тъй като все още заболяемостта от остри респираторни заболявания е с ниски нива, а защитният ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията.

Ваксината срещу грип е от голямо значение в борбата срещу това заболяване, защото тя не само че намалява риска от нарушаване на професионалния и личния живот на човека, но намалява и риска за заразяване на неговото семейство, приятелите и колегите му, припомнят от инспекцията.

За постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация.

Ваксинацията е важна за :
- Всеки, който иска да се предпази от грип и неговите усложнения
- Всички лица навършили 65 години
- Всички лица с хронични заболявания
- Лица от организирани колективи
- Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, работещи в училищата, медицински персонал и др.)