Наблюдавайте децата и кърмачетата, дебне ги вирусен менингит!

Лекари алармират: Все повече заразени с вирусен менингит. Заболяването е опасно

Има опасност от вирусен менингит - сега е сезонът и очакваме броят на случаите да расте, предупреди проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова, началник на Инфекциозна клиника към Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

От началото на месеца в болницата са приети 12 души с диагноза менингит, а в момента се лекуват десет. Те са на възраст от година и половина до 82 г., уточни проф. Стойчева. Четири от децата са с вирусен менингит, съобщава Plovdivutre.bg.

Симптомите на опасното заболяване са температура, главоболие и повръщане. Родителите на по-малки деца, които не могат да се оплачат, трябва да наблюдават малките дали се държат да главата, дразни ли ги шумът, молят ли да се изключи телевизора, крият ли се под възглавницата. Друг много характерен симптом е ако се страхуват от слънцето и светлината, които ги дразнят.

Бебетата също могат да заболеят, предупреди началникът на Инфекциозна клиника. Родителите трябва да наблюдават фонтанелата на кърмачетата - когато не се е затворила, тя е напрегната и изпъква над нивото на останалите черепни кости.

Това се усеща при допир, казва лекарката. И предупреждава, че менингитът може да започне с не толкова типични симптоми - диария, обриви, ангина с мехурчета по лигавицата на устата и по гърлото. Тогава децата трудно преглъщат, чувстват болки, парене - при всеки човек инфекцията протича различно, обясни проф. Стойчева. Тя успокои, че броят заболели е нормален за сезона, в други години по това време е имало много повече болни.

Какво представлява менингитът?

От началото на годината, досега има официално регистрирани 116 случая на вирусен менингит, което е с 38 повече за същия период на миналата година.

Става въпрос само за случаите, при които болестта е в по-напреднала фаза, защото в повечето случаи заболяванията протичат по-леко.

Какво представлява заболяването менингит?
Менингитът е сериозно възпалително заболяване на мозъчните обвивки.
Като болест, засягаща един от най-важните органи, менингитът е тежко заболяване. Мозъчните обвивки са в тясна връзка с главния мозък и често възпалението обхваща и него. Това утежнява протичането на заболяването и последиците от него.

Кои са причините за менингита?
Причинители на заболяването могат да бъдат редица микроорганизма, но най-чести са вирусите, бактериите, спирохетите, рикетсиите, лептоспирите, гъбичките, паразитите, борелите.

Какви видове менингити съществуват?
Менингитите биват серозни и гнойни.
Серозните менингити най-често се причиняват от вируси - ентеровируси, херпесни, морбилни, рубеолни, полиомиелитни, грипни. Туберкулозният менингит също е серозен и той има по-особено протичане и прогноза.
Бактериалните менингити се дължат на различни бактерии, които са различни при различните възрастови групи. Например есшерихиа коли, стрептококи и стафилококи не предизвикват менингит при по-големи деца, а са опасни само при новородени.
При кърмачета и деца до 3 години основен причинител на менингита е хемофилус инфлуенца, менингококите и пневмококите.

Какви са проявите на менингита?
Менингитът протича като остро заболяване с тежко засягане на общото състояние. Основните признаци на менингита са температурата, повръщането, силното главоболие, вратното стягане, дразненето от светлина, повишената кожна чувствителност, при която допирът се усеща като болка. При децата оплакванията имат някои особености. Бебето не може да съобщи, че го боли главата, нито, че го дразни светлината и усеща болезнено ласките на майка си. Тези състояния се изявяват като силно неспокойство, бебето плаче дори в ръцете на майка си, общото му състояние е значително влошено. Фонтанелата (отворът между черепните кости при деца до 1 год.) е надигната и напрегната, което е един характерен белег на заболяването в кърмаческа възраст. В детска възраст по-често, отколкото при възрастни, симптом на болестта са и гърчовете, с които минингитът може да започне.

Задължително ли е лечението да се проведе в болница?
Болничното лечение е задължително при всеки болен от менингит. Заболяването е животозастрашаващо с тежки последици при някои от видовете му, което налага прилагане на специализирана медицинска помощ.