Росен Плевнелиев: Мирът и сигурността не са безплатни

Мирът и сигурността имат цена и трябва да сме готови да я платим

Мирът и сигурността не са безплатни. Те имат своята цена и трябва да сме готови да я платим, за да ги гарантираме, посочи президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, на което присъстваше и министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите на държавния глава нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна и не може сама да гарантира своята сигурност.

„Ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни, когато сме интегрирани в достойнство семейство на демократичните държави. Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство”, подчерта Плевнелиев.

Президентът обясни, че Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще работи като част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса по света.

„Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и съюзното командване по трансформацията. Комбинацията от кризи, конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка променят драстично средата за сигурност. Вследствие на динамичните и трудно предвидими промени в средата за сигурност възникват сложни предизвикателства”, посочи държавният глава.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че натрупаният опит позволява центърът да бъде сериозен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.

„Важно за нас като българи и домакини на този център е да демонстрираме нарастващите опит и експертиза между различните ведомства, организации, включително и неправителствени”, добави Шаламанов.

Директорът на центъра полковник Васил Русинов обясни, че част от личния състав на центъра от България е на експертни длъжности, за които България плаща споделената си вноска за тяхната оперативна издръжка в центъра.