Пуснаха под домашен арест престъпник, източвал банкомати


Апелативен съд – Бургас измени наложената на Мартин Иванов мярка за неотклонение задържане под стража в домашен арест. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че е монтирал скимиращо устройство на банкомат. На 25.06.2014 г. пред хотел в гр. Несебър в съучастие като съизвършител с друго лице, е монтирал на банкомат на банка и използвал техническо средство за придобиване на информация за използване на платежни инструменти – банкови карти.
Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Иванов на 27.06.2014 г., а на 12.09.2014 г. отхвърли молбата му тя да бъде изменена в по-лека.
Обвиняемият обжалва този съдебен акт пред въззивния съд. Неговият защитник пледира, че не съществува опасност той да извърши друго престъпление и обърна внимание на безукорното процесуално поведение на подзащитния му.
Апелативен съд – Бургас установи, че по делото са извършени множество следствени действия, а обвиняемият е съдействал за разкриване на обективната истина. Въззивният съд намира, че са налице нови обстоятелства по делото, свързани с взетата на Иванов мярка за неотклонение. Съдът приема за основателни твърденията на защитата, че не съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, както и че по-леката мярка за неотклонение, ще способства за обективното разкриване на обстоятелствата по делото.
С тези мотиви Апелативен съд – Бургас отмени определението на Окръжен съд – Бургас, с което спрямо Мартин Иванов е взета мярка за неотклонение задържане под стража, и му наложи домашен арест. Актът на Окръжен съд – Бургас е окончателен.