Младите от „Виа Понтика” 2014 се сбогуват с Белия град

В последния ден на фестивала – изложба, театър и фолклорен спектакъл

В  17  часа днес в Художествената галерия в  Балчик  ще бъде открита  заключителната изложба, която е част от творческото ателие по живопис и включва платна, създадени в рамките на фестивала.  Посетителите ще видят творби на Невена Георгиева, Харита Асумани, Гергана Димитрова, Мария Нешева – студенти от Националната художествена академия в София  -   специалност „Сценография”, и на Лора  Николова – от специалност „Живопис”. Студентките от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения - Маруся Меглич, Анамари Хруп  и Тея Вучко пресъздават впечатленията си от десетдневния си престой в Двореца. В експозицията са включени творби и на гостите от  Испания - Алвар  Девеса - от Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA, и Енрике Гутиерес –  от  Училище по изкуствата №10   в  Мадрид.

„Изгубеното щастие или елипсата на един вик” е последното заглавие във фестивалния театрален афиш  на седмото издание на „Виа Понтика” 2014.

След  Харолд Пинтър, Волтер, Станислав Стратиев, Бертолт Брехт, в последната фестивална вечер на сцената в Каменната зала в Двореца ще бъде представена и театрална адаптация на текстове от трилогията на  Федерико Гарсия Лорка  „Домът на Бернарда Алба”, „Кървава сватба” и „Йерма”. Режисьор на постановката е Николай Младенов. Хореограф на танцово-театралния спектакъл е  Петя Попова. За сценичната среда и костюмите са ангажирани  студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Сценичен и екранен дизайн”– Маргарита Данчева и Моника Иванова, а за звуковата – Боян  Христов. В 18 часа днес на сцената в Каменната зала ще излязат Ясен Попов, Деница Дончева, Симона Тодорова, Яцек Янков, Ива Лапатова, Анна-Мария Николаева, Моника Каранедева, Янита Кирова - студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Театър на движението - Пантомима”, с ръководител доцент Александра Хонг. Росен Митров е гост.

Основна тема на танцово- театралния спектакъл, изграден по трилогията на Ф. Г. Лорка „Домът на Бернарда Алба”, „Кървава сватба” и „Йерма”, е непрестанният копнеж по търсенето на абсолютното щастие. Драматургичната композиция е конструирана по време на работно ателие заедно с участниците в спектакъла. За основа са взети хипотези за сънищата на персонажите Адела, Мартирио, Жената на Леонардо, Невестата, Леонардо, Женихът, Йерма и Слугинята/ните, в които като лайтмотив се преплитат базисни екстракти от текстове на отделните пиеси. Спектакълът е изработен в сериозно партньорство с хореографа Петя Попова.  Жанровите търсения са в откриването на обединяващ език между  драматичния и танцовия театър. Изследването и намирането на разнородни изразни средства целят да надскочат конвенционалния  битово – достоверен театър, като създадат синтетичен сценичен език и поведат  зрителя в свят, който категорично се разграничава  от реалистичното отразяване на действителността.

Седмото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” 2014,  което събра 150 студенти от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция и Германия, ще бъде официално   закрито тази вечер със спектакъла „Ярки звездици – фолклорни искрици"  с  участието на Фолклорен ансамбъл “Тракия“ и студенти от Академията  за музикално, танцово и изобразително  изкуство в  Пловдив – специалности „Българска народна хореография“ и „Музикален  фолклор“. Концертът ще започне в  20  часа на откритата сцена  пред сградата  на Община  Балчик в центъра на Белия град.