Защо трябва да ядем повече бобови храни?

Те са с високо съдържание на протеин

Знаем, че сте наясно с полезните действия на много от храните. Стараем се да ви информираме за това постоянно. Знаете ли обаче защо трябва да се храним с повече бобови храни?

 Сигурни сме,че, като едни истински българи, повечето от вас консумират традиционните зрял фасул, леща, грах и зелен фасул. Това са ястия, абсолютно традиционни за българската кухня. И в крайна сметка – това са си манджи, които правим поне по веднъж в месеца, пише kulinar.bg.

В повечето случаи не се замисляме за какво са полезни бобовите растения. А истината е, че те помагат за много неща. Вижте кои са полезните им действия и, ако не сте фенове на тези храни, ще разберете, че е време да станете. За ваше здраве!

 Ако се опитвате да отслабнете или да натрупате мускулна маса, бобовите култури са чудесна храна, която ще ви засити. Това е така, защото те се храносмилат по-трудно, и съответно – по-бавно, от стомаха. Така се получава чувство на ситост, което забавя апетита ни за повече време.

 Бобовите храни са с високо съдържание на протеин, но с много малко калории. Те са едни от най-добрите източници на белтъчини. Затова, ако правите хранителен режим и спортувате, наблегнете именно на меню, богато на такива храни.

 Друга позитивна черта на боба и компания е влиянието им върху сърцето. Те могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, доста често влияят положително и на хора, предразположени към диабет.

 

Знаете ли например, че фибрите, които се съдържат в бобовите храни имат способността да стабилизират нивата на кръвната захар? Ако страдате от хипогликемия или диабет, бобът, лещата, грахта, нахута и т.н. могат да ви помогнат да стабилизирате нивото си на кръвна захар.