10 къщи са наводнени в село Петрич, община Златица

Високите води на реките са отнесли и една от улиците

Високите нива на реките Тополница и Каменишка наводниха 10 къщи в село Петрич, община Златица. Това съобщи за Bulgariautre.bg зам.-кметът на общината инж. Димо Тодоров. На живеещите в къщите е оказана помощ, водата е изпомпана и домовете вече са почистени.

На място са изпратени екипи на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, които са помогнали при отводняването на къщите, а след това и при почистването им.
Не се е наложила евкуация на хора. Селото е разположено на всисоко, но десетината къщи около реките имат проблеми при високи води, уточни зам.-кметът.

Една улица е отнесена. Половината улица е без пътна настилка и по нея не може да се минава. Улицата ще бъде възстановена временно, а за цялостен ремонт ще се мисли по-късно. Димо Тодоров каза още, че в селото ситуацията е била най-тежка на 16 септември. Сега вече обстановката се нормализира, водата се е оттекла.

Сега усилията ни вече са насочени към превенция и предотвратяване на следващи проблеми. Искаме да изградим подпорни стени и търсим съдействие от Комисията по бедствия и аварии.  През  2005 година построихме частично стени, но трябва да бъдат продължени. Разработваме проекти за построяване на три нови подпорни стени. За реализацията им ще са необходими 1 млн. и 700 хиляди лева, каза още зам.-кметът на община Златица Димо Тодоров. Той е убеден, че изграждането на подпорните стени ще предотврати бъдещи наводнания в село Петрич.
За проблемите на село Петрич алармира читател на Bulgariautre.bg. По неговите думи селото е онтнесено от водата.