Бум на ентероколити след наводненията

Между 20 и 30 пациенти се заразяват всяка седмица

Бум на ентероколити в бургаско регистрират медиците. Според тях причината за разпространението на заразата са последните наводнения и проливните дъждове. По последни данни на РЗИ всяка седмица се регистрират между 20 и 30 нови пациенти с диагноза ентероколит.
Заболяването представлява самостоятелно възпаление на тънките черва и се среща сравнително рядко. Обикновено се съчетава с възпаление на лигавицата на дебелото черво. В повечето случаи острият ентероколит се дължи на хранителна интоксикация, причинена от различни салмонели.
Инфектирането може да стане при консумация на заразена риба, месо, мляко, яйца, сирене и др. Най-голямата част от хранителните токсикоинфекции се причиняват от Salmonela typhi murium и Salmonela enteritidis. Ентероколитът, причинен от остра хранителна токсикоинфекция започва много бурно, няколко часа след заразения продукт.при остър ентероколит – характерни са болките в корема, които се локализират предимно около пъпа. Други прояви на острият ентероколит са куркане на червата, усещане за отпадналост.
Много бързо се появява диария. Коремът е леко подут, при натиск се усеща болка, а перисталтиката на червата е засилена.
През последната седмица са открити и шестима заболели от ротавирусен гастроентерит.