"Кремона" Казанлък чества 90-годишен юбилей

Откриват паметник на основателя Димитър Георгиев

През тази година се навършват 90 години от основаването на фабрика „Кремона“.

По случай юбилея казанлъшката фирма ще открие паметник на основателя на фабриката Димитър Георгиев.

Монументът ще бъде открит на 26 септември /петък/ от 16.30 часа на територията на „Кремона“. Освен откриването ще бъде показана и експозиция с лични вещи на Георгиев, както и изложба на инструменти “Кремона”.

На 25 септември от 18.00 часа в Исторически Музей “Искра” започва концерт с инструменти на "Кремона" – класика, латино, джаз, поп. В концерта ще участват изпълнителите: Д.Елисеев и Вл. Донков – китара и Камерен оркестър “Казанлък”, като входа за събитието ще е безплатен.

„Кремона” е основана като ателие през 1924 година от Димитър Георгиев след завръщането му от обучение по лютиерство в Маркнойкирхен, Германия. Заслуга за това има Пловдивската Търговско-индустриална камара, чийто стипендиант става той.

Заедно с братята си Иван и Боньо започват да изработват цигулки, мандолини и китари. Печелят отличия от националните търговски изложения по това време.

През 1928 г. Казанлъшката Популярна банка взема под крилото си ателие „Кремона“, а през 1931 е сключен договор с двама немски лютиери, които да обучават работниците и подобрят качеството на продукцията.

През 1951 г. „Кремона“ е национализирана и става цех за изработване на музикални инструменти към Градския промкомбинат „Столетов“.