Учителят е учител, независимо дали е на 28 или 128 години

Силвия Зубева стана звезда в Интернет

Когато млад човек иска да се посвети на учителската професия, коментарите са, че е луд. Да си учител в България не е особено престижна професия. Бият ги, заплатите са смешно ниски, унижения от учениците. Това са достатъчни доводи за един бъдещ учител да се откаже веднага от мисълта да преподава.

Тази млада жена е мечтала за това. Сега държи първокласници за ръка. Само по себе си това е похвално и такива хора трябва да бъдат насърчавани, хвалени, поощрявани, а не да им се отправят неприлични предложения, обаждания и да се коментират женските й красоти.
Всеки в тази държава трябва да разбере, че учителят е учител, независимо от пола, красотата, годините. Или става за тази работа или не. Същата тази учителка, на 128 години ще остане същата красавица. Красавица, защото е отделила най-хубавите си години и ги е посветила на това да изучи малки дечица и да ги подготви по възможно най-добрия начин за живота.

Нека същите тези малки дечица, а и техните родители да и вярват, да я уважават, защото не красотата обучава, а нейната квалификация.
Тези, които злоупотребиха с нейната снимка би трябвало да се засрамят. Време е всеки от нас да разбере, че държава без качествено образование е изгубена кауза.
Силвия днес бе потърсена за коментар и от Нова телевизия.Самата тя бе достатъчно сконфузена.
"Тази постъпка не е благородна. Акцентът на образованието е преместен другаде. Не се чувствам добре", заявява тя.

28-годишната учителка от 119 СОУ в София Силвия Зубева коментира фурора, който предизвика снимката от първия учебен ден, на която тя въвежда класа си в училище, хванала за ръка едно от децата. Снимката с красивата млада учителка - направена от родител и изтекла в чужд сайт - бе харесана над 300 000 пъти и споделена над 10 000 пъти. Тя предизвика и доста неприлични коментари - по думите й те са били направо "пошли", а заглавията - "жълти".

"Искам хората да ме приемат заради качествата ми, а не заради външния ми вид. Не се чувствам добре", каза Зубева.
Тя сподели, че след изтичането на снимката служебният й мобилен телефон е звънял цяла нощ и е получавала неприлични предложения.
"Служебният ми телефон ми звъня цяла нощ, тъй като някой беше публикувал номера ми. Вдигах и казвах, че номерът е сгрешен. Получавах неприлични предложения и коментари. "Ти ли си секси учителката от медиите днес?" След тази реплика прекратих разговорите. Казваха, че мога да работя друго за повече пари и че могат да ми помогнат", разказа учителката.
За облеклото си за първия учебен ден тя казва: "Не смятам, че съм била облечена провокативно. Мисля, че бях облечена доста семпло. Хубаво е да си красив, защо трябва да е грешно?"

Силвия Зубева преподава в училището от три години. В класа й тази година има 27 първокласници. Споделя, че колегите й я подкрепят, но че и за тях ситуацията не е приятна. Неприятна е и за майката на момченцето, което Силвия държи за ръка на снимката. Силвия разказва, че мечтата и била да работи като учител още от дете.
"От много малка искам да се занимавам с тази професия. Имах черна дъска, строявах куклите по височина и ги изпитвах", разказва още тя.