Русия с планове за независим интернет

Руските власти искат IP-адресите на руска територия да се разпределят от местен регулатор

Руски официални лица по сигурността и ИТ гиганти ще обсъждат възможността да направят независим руския сектор на глобалната мрежа. Това ще бъде временна мярка в случай на извънредна ситуация, пише вестник "Ведомости", цитиран от „Стандарт”. Тази тема ще бъде обсъдена следващия понеделник на съвещание на Съвета за сигурност на Русия при президента Владимир Путин.

Не става дума за постоянно спиране на достъпа до интернет, но руските оператори трябва да настроят оборудването си така, че в извънредна ситуация руският Интернет да може да се изключи от глобалната мрежа. За извънредни ситуации може да се смятат както военни действия, така и мащабни протести на територията на страната.

Целта на държавата не е да изолира руския интернет от света, а обратно – да го защити от изолация, ако например САЩ решат да изключат Русия от системата на IP-адресите, казват източниците. Руските власти искат IP-адресите на руска територия да се разпределят от местен регулатор, а не от организацията ICAAN, която се поддържа от американското правителство.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен