Италия ни върна 593 ценни монети

Изнесените незаконно от България монети са били заловени в Италия по време на панаири и пазари на антики и антиквариат

Италия върна на България 593 антични и средновековни монети от бронз и сребро, които са били изнесени незаконно на Апенините. Церемонията по предаването на ценностите се проведе в посолството ни в Рим, съобщи 24 часа.
“Всяка културна ценност трябва да се върне в мястото, откъдето произхожда”, аргументира решението на Италия полк. Луиджи Кортелеса от поделението на карабинерите за опазване на културното наследство.

Според българския посланик Марин Райков важна в случая е не толкова стойността на върнатите монети, които се оценяват на 50 000 евро, а посланието към онази част от престъпния свят, която генерира десетки милиони евро годишна печалба. Добитите и изнесени незаконно от България монети са били заловени в Италия по време на панаири и пазари на антики и антиквариат. Те се контролират редовно от италианските власти.
Това е третият случай за четири години, в който Италия връща на България изнесени културни и исторически ценности. Според посланик Райков подобно сътрудничество в тази сфера България не получава дори от свои съседни страни.

В началото на годината Рим върна на София и други над 3600 археологически ценности, заловени у български търговци на панаир във Верона.
В много случаи панаирите и търговете за антични ценности са само част от местата, на които представители на иманярската мафия излагат стоката си. Друга част от нея се насочва към аукциони по интернет.