Швейцарци луднаха по смарт къщи, дело на българи

Предимствата им са, че не трябва да се плаща за отопление и охлаждане

Екокъщи, произведени в Хасково, направиха бум на строителния пазар в Швейцария и буквално издухаха конкуренцията от близки и далечни държави. Уникалните постройки са от орловдолска глина, добита в тополовградско и българска слама, съобщи haskovo.net. Технологията им прилича на старите български кирпичени постройки, но с леки подобрения. Разработвана е 10 години от инженер и архитект.

Идеята е на трима предприемачи – двама швейцарци и един българин от Хасково. Тримата създали акционерно дружество. Наели производствена база в Хасково и стартирали преди около година и половина. Вече имат няколко къщи в подножието на Алпите. По една къща работят общо 8 души.

Къщите изглеждат така, както си ги поръча собственикът. В Хасково се прави грубият строеж, различните детайли се товарят на тирове и стигат до Швейцария. Любопитна подробност е, че една къща се хваща в 10-12 тира. Къщите се правят от гипсокартон, дърво, глина, слама и минерална външна мазилка.

Предимствата на умната дишаща къща е, че не трябва да се плаща за отопление и охлаждане, тъй като е изцяло изолирана. В триетажна къща от 500 кв. метра, произведена в Хасково, януарската сметка за ток е била 30 евро.