Мария Капон: В ден като днешния ми се иска да говорим за лидерство

Мария Капон поздрави българите за Деня на независимостта

Ето и пълния текст на обръщението:

 

Днес отбелязваме 106-та годишнина от Независимостта на България. Това е ден, който ни изпълва с гордост, единение и заслужено самочувствие. Ден, в който всички погледи са обърнати към Велико Търново, откъдето неведнъж са тръгвали велики дела за България.

Историята не случайно е отредила Независимостта да носи особен знак във Велико Търново. Именно тук, в църквата "Свети Четиридесет мъченици", през 1185 г. Асеневци прокламират възстановяването на българската независимост. През 1908 г. Фердинанд избира същото място, за да прочете Манифеста към българския народ. За мен е чест да се обърна към Вас именно от тук, защото и днес имаме нужда от същата сила и дързост да заявим себе си и желанието да вземем бъдещето в ръце. Това е личен акт и лична отговорност. Тогавашният премиер Малинов казва, че Независимостта е едно чисто българско дело, продиктувано от български чувства и интереси. Днес също имаме нужда от това – да възродим държавата и достойнството си, за да живеем по-добре.

В ден като днешния ми се иска да говорим за лидерство. За лидерството на политици, като цар Фердинанд, Александър Малинов и министри от неговия кабинет – Андрей Ляпчев и Стефан Паприков, на дипломати като Иван Ев. Гешов, Димитър Станчов, за Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Константин Стоилов…

Тогава политиците са показали мъдрост да не делят Независимостта на „наша” и „ваша”, да не мерят ръст пред тази голяма кауза. Разбирането ми на десен човек за българската независимост днес е свързан преди всичко със силна, стабилна и ефективна държава, с авторитет на институциите, с уважение и респект на държавата към гражданите. Убедена съм, че не може да има независима България без силна, работеща икономика, без енергийна сигурност, без инфраструктура, без знания и нови технологии. Затова от Коалиция „Десните“ искаме да застанете до нас. Защото и днес, както и преди 106 години искаме да кажем: Да живее Свободна и Независима България! Да живее българският народ!

Мария Капон, водач на листата на Коалиция ДЕСНИТЕ във Велико Търново