Сателит на НАСА влезе в орбитата на Марс

Мейвън ще позволи изграждането на точни модели на климатичните условия на планетата

Най-новият сателит на американската космическа агенция НАСА Мейвън е достигнал орбитата на Марс след 10-месечно пътуване, съобщава „Би Би Си“.

Сателитът е бил изпратен, за да изследва външната атмосфера на „червената планета“, в опит да открие защо Марс е останал почти без въздух.

Въздушното налягане е толкова ниско на повърхността, че всякаква вода би се изпарила мигновено.

Мейвън ще позволи на учените да изградят по-точни модели на сегашните и минали климатични условия на Марс.

„Предишни летателни апарати за правили измервания, от които научихме много за горните части от атмосферата, но все още не сме добили цялостна представа“, казва ученият Брус Якоски.

„Надявам се Мейвън да бъде мисия на откритие, че почти всичко, което наблюдаваме ще ни доведе до нови представи за средата на Марс и как тя е еволюирала през времето“, посочва изследовател от университета в Колорадо.

48 часа след Мейвън ще пристигне и първият сателит на Индия. Индийската Орбитална мисия на Марс има малко по-различни задачи пред себе си.

Едно от значимите проучвания, които Мейвън ще извърши е наблюдение за метан – потенциален знак за биологическа активност на планетата.

„НАСА е заинтересована да сътрудничи и разменя данни. С влизането на двата сателита в орбитата и приемането на информация, ще се открият нови възможности пред учените“, заяви директорът по планетарни науки в НАСА д-р Джим Грийн.