Акад. Георги Марков: Паметник на ген. Иван Колев в Добрич ще има

Нужни са крупни спомоществователи

Паметник на генерал Иван Колев в Добрич ще има. В това е категоричен историкът и съпредседател на инициативния комитет за издигане на монумента в града акад. Георги Марков, цитиран от радио „Фокус”.

Инициативният комитет за изграждане на паметник на генерал Иван Колев е основан през лятото на 2007 година в Добрич. Проектът за паметник е на проф. Крум Дамянов и е вече готов, посочи акад. Марков. Средства обаче все още не са набрани достатъчно за изработката и поставянето на монумента. Средства се събират постоянно, но по думите на историкът, без крупни спомоществователи „тази конна фигура няма как да се получи”. В този контекст академикът отправи призив за участие на добра воля със средства в родолюбивата инициатива от страна на зърнопроизводители и други по-заможни граждани от района, за да бъде паметникът изграден.

Историкът припомни, че след две години ще бъдат отбелязани 100 години от освобождението на Добруджа, а след три години – 100 години от смъртта на генерал Иван Колев. „Човекът си е дал живота, 4 години беше в немилост и сега при условията на днешна демократична България трябва да отдадем почит на нашите истински герои. Това е героят генерал Иван Колев”.

Акад. Марков изрази надежда, че паметникът ще бъде направен и поставен в Добрич. Усилията са за трети път, но сега ще бъдат успешни и ползотворни, категоричен е той.