Жълт код за силен вятър в цялата страна

Настъпва рязко застудяване, предупреждават синоптиците

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области в цялата страна за вторник, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Средната скорост на вятъра, която се очаква е 13 - 18 м/сек. На места вятърът ще е с пориви до 20-25 м/сек.

Настъпва рязко застудяване, предупреждават синоптиците. През страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, достигайки на места из Северна България до 15 м/сек. На много места ще превали. Температурите сутринта ще са 10°-15°, в София около 12°. През деня нахлуването на студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в най-южните райони до 20°. В Източна България ще превалява, като на места валежите ще са значителни. Превалявания ще има и в останалата част от страната, но по-късно през деня ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Вятърът през деня ще продължи да се усилва - в много райони ще бъде силен до бурен, с пориви до 25 м/с, на места и повече.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са по-често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800 м.н.в ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад достигайки 20-25 м/сек. /80-100 км/ч/, на моменти и повече. Температура на 1200 м.н.в около 9-10°, на 2000 м.н.в около 3°.

По Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява, към края на деня ще спира. Вятърът от северозапад ще достига 15 -20 м/сек, на моменти и повече. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°.