Над 12 000 мъже с рак на простатата за година

Над 40% е скочила заболеваемостта за последните 6 години

Бум на рак на простатата регистрират лекарите в последните няколко години у нас, съобщи Иван Димитров, председател на федерация „Български пациентски форум”. До голяма степен вина за това имат пациентите, мъжете не обичат да говорят за този вид заболявания. Така те пропускат профилактичните прегледи и заболяването се открива в по-късен стадий, когато и резултатите от лечението са не дотам благоприятни, посочи той.
12 220 са диагностицирани с това заболяване само за година, показват данните от Националния раков регистър.
От него става ясно, че нарастването на заболеваемостта от 2008 г. до сега е скочило над 40 процента, пише "Монитор"
Онколози обясниха, че ракът на простатата обикновено засяга мъжете между 50- и 60- годишна възраст, като болестта протича бавно и понякога от нейното възникване до смъртта минават 25 години. Сред основните рискови фактори са високият прием на наситени мастни киселини, наднорменото тегло и обездвижването, както и наследствеността. Възможно е години човек да носи тумора у себе си, без да се проявят никакви симптоми. В този период той може да се открие само по време на профилактичен преглед. Затова лекарите съветват с навършване на 50 години мъжете да се преглеждат за това заболяване поне веднъж на година и половина. Едва на по-късен стадий се проявяват смущения в уринирането и след секс.
Онколозите уверяват, че когато ракът на простатата бъде открит в начален стадий, с подходяща терапия 60 на сто от пациентите се възстановяват и имат много добро и продължително качество на живот.