Изложбата "Иван Вазов: Пловдивски хроники" в Стария град

Мисия Пловдив

23-09-2014, 08:51

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Елате на "Адреса на вечността" в Стария Пловдив!

От 22 до 28 септември калдъръмените улички оживяват

Експозицията е изложена в Данчовата къща

Изложбата "Иван Вазов: Пловдивски хроники" се открива днес от 17 часа в Данчовата къща.  Експозицията е в рамките на тазгодишното издание на Празници на Стария град, а организатори са "Старинен Пловдив" и Национален литературен музей в София. 

Изложбата e посветена на 70-годишния юбилей и 50-годишния творчески юбилей на Иван Вазов и ясно показва, че Пловдив е особено специален град в живота на големия български автор. Градът е свързан с един от най-силните му творчески периоди (1880 – 1886 г). През това време Вазов се реализира като политик, редактор на в. "Народний глас", списва списанията "Наука" и "Зора". Едни от най- прочутите му стихотворения са създадени тук, на пловдивска земя: "Иде ли?", "Немили- недраги", "Епопея на забравените".

Изложбата се реализира със съдействието на Държавен архив - Пловдив и чрез нея за първи път пловдивската публика ще има възможност да види подаръците, които е получил поетът по случай двойния юбилей: художествено изработен диплом за почетно гражданство, художествено изработен адрес, бъклица от художника Ботушаров, картини от български художници с неговия лик, поздравителни адреси, множество документи, свързани с организацията на юбилея, както и оригинален плакат- позив за честванията.

Изложбата, която може да бъде разгледана до 17 октомври ще бъде съпроводена и с пловдивската премиера на книгата "Неканоничният Вазов" на Катя Зографова, директор на Национален литературен музей. Книгата ще бъде представена от историка Владимир Янев, доцент в Пловдивския университет.